screen, tips och tricks

GNU screen är ett av de där programmen jag skulle ha svårt att klara mig utan. Har sparat ihop lite tips jag tänkte dela med mig av. Screen gör det möjligt att köra flera interaktiva shell-sessioner i samma fönster. Dessutom löser det problemet när du jobbar mot en server och av någon anledning tappar kontakten – eller om du bara kör något som tar lång tid (nerladdning, server-uppgradering t.ex.) och vill fortsätta samma session på en annan dator vid ett senare tillfälle.

1. Ställ in en statusbar så du ser vilken server du är inloggad på.

Jag har lagt in följande i min .screenrc fil på mitt hembibliotek:

caption always "%{= kw}%-w%{= BW}%n %t%{-}%+w %-= @%H - %LD %d %LM - %c"

I mitt fall just nu så har jag 4 olika screen-sessions igång. Ser ut såhär:putty-screen-caption

2. Emacs kollision

Som  emacs-användare sedan 15 år eller nåt så blir jag tokig på att screen lagt beslag på ctrl-a (gå till början av raden). Som tur är kan man ändra det i .screenrc. Lägg till nedanstående i .screenrc för att byta till ctrl-o

escape ^Oo

3. Användningstips

Första gången du loggar in på din server, starta screen genom att bara köra screen. Du får upp en liten splashruta och sen ser det ut som vanligt. Finessen är att om det här putty-fönstret krashar, eller om du tappar kontakten så är det bara att köra screen -d -r nästa gång du loggar in kan du fortsätta där du var sist. Mycket användbart om man växlar mellan många olika datorer för att logga in till samma server

screen första gången du kör och
screen -d -r alla efterföljande gånger alltså. Råkar man starta flera screen processer kan man köra screen -ls för att se vilka som finns att plocka upp.

För att skapa en ny session/tab i samma screen så kör man ctrl-o c . Vill man byta namn på sessionen, tex som jag har en session där auth.loggen ständigt rullar så kör man ctrl-o A och sen skriver nytt namn.

Användbara tangentbordskombinationer:

ctrl-o ?   – hjälp
ctrl-o c  – skapa ny session
ctrl-o A – namnge session
ctrl-o n – gå till nästa session i ordning
ctrl-o p – föregående session
ctrl-o # – där # är numret på sessionen du vill hoppa direkt till

Såhär ser det ut för mig just nu, har alltså flera tabbar igång, access log, syslog, auth och ett generellt fönster för allt annat jag grejar med på den servern. Screenshot från putty på en Windows 2000 maskin och från samma session hemma på laptopen (OS X).

putty-screenbild-2

Vill du ha en färdig .screenrc så kan du ladda ner min här.

This entry was posted in datorer, linux, nerd. Bookmark the permalink.

One Response to screen, tips och tricks

  1. johan says:

    Bra tips! Själv är jag bara sporadisk användare av screen hittills. Tipset om status bar var ju riktigt bra. Ska genast prova. Kan ju till och med vara riktigt användbart på jobbet när man håller på och loggar in på maskiner där kommunikationen går ner ibland..

Comments are closed.