NAS bygge

Varning: Långt och nördigt inlägg om backup :-)

Sedan jag bytte dator har jag inte haft någon backup-lösning alls. Kändes lite läskigt.
Löste det med att skaffa mig en s.k. NAS. Finns flera färdiga lösningar att köpa, bl.a. från Netgear, QNAP och Synology. Kändes för lätt och tråkigt att köpa färdigt så jag ville bygga eget – och helst kunna köra ZFS som filsystem. Målet var att få en långsiktig backuplösning för under 5000:-

Som låda/chassi så köpte jag en begagnad HP Proliant 40L Microserver, kostade mig 2000:-. Välbyggd med plats för 4 hårddiskar i slädar och plats för ytterligare 2 hårddiskar utan att krångla. Dessutom USB-portar i mängder varav en direkt på moderkortet. Mer info om den här och här.

IMG_3299 IMG_3298

För att få ut max prestanda + att det är billigt numera så köpte jag 8GB interminne (Corsair Vengeance LP 8GB DDR3 PC3 12800) från Wermlandsdata. Ca 300:- om jag kommer ihåg rätt.

Själva lagringsutrymmet fick 3st 2T Western Digital Red stå för, dryga 1000:- stycket.

Som OS fick det bli ett FreeBSD-baserat gratis OS som heter FreeNAS, version 8. Fördel med det är att jag kunde installera hela OS:et på en usb-sticka, som sitter direkt i moderkortet. Stjäl ingen HD-plats och drar väldigt lite ström. FreeNAS har stöd för ZFS, så då kunde jag köra mitt drömfilsystem utan problem. Vill man läsa en bra förklaring om fördelarna med ZFS så finns det här t.ex.

Har satt upp diskarna så att de 3st 2T får samverka i ett RAID-Z, så jag har ca 4T tillgängligt för data. De ZFS-volymerna görs det automatisk snaphot på en gång i veckan ifall jag skulle råka göra något dumt manuellt (t.ex. ta bort viktig fil).
Laptopen backupar sig själv till NAS:et via Time Machine 1ggr/h när den är igång.

Har satt i två st gamla hårddiskar som via en ZFS-pool beter sig som en enda – där har jag ett litet filmbibliotek. Ville hålla det separat från backupen.

Klarade tyvärr inte att hålla mig under 5000:-, blev nästan 6000:- totalt med hårddiskar och minne. Kunde förstås ha snålat och använt 1T diskar istället, men försökte tänka på lite längre sikt. Kostnadseffektivast hade det varit med 3T diskar, men då hade det blivit ytterligare 1500:- totalt.

This entry was posted in datorer. Bookmark the permalink.